Pórová polievka
POTREBUJEME :
- 1 x vajce
- 2 kocky masox
- 2-3 lyžice hladnej múky
- soľ
- korenie
- maslo
- olej
- 5 kusov póru
POSTUP:
Póry očistíme, povädnutej časti odstránime, pozdĺžne je rozkrojíme a prepláchneme, aby medzi jednotlivými vrstvami nebola špina, a pokrájame je nadrobno.
V hrnci rozohrejeme olej a trochu masla na zjemnenie, vsypeme múku a ľahko ju osmažíme dozlatista. Potom ju zalejeme studenou vodou, pridáme masox, dobre rozmiešame a privedieme k varu. Do vriacej polievky vsypeme nakrájaný a prepláchnutie pór a varíme asi 15 minút domäkka. Ochutíme soľou a korením. Kto má rád, môže pridať smotanu na zjemnenie.
Vriacej polievku zložíme z ohňa, rozbi do nej vajcia, hneď vidličkou rozšľaháme a nakoniec pridáme jemne nakrájanú petržlenovú vňať.
Do polievky môžeme pri podávaní pridať nadrobno nakrájanú žemličky ľahko osmaženej na masle alebo na zmes masla s olejom.